Karola and her cooking • 29.11.2016

Zupa krem z papryki

Przepis na zupę krem z papryki

Okresem jesieni powinniśmy w szczególny sposób zadbać o nasz organizm, aby zniwelować skutki niesprzyjających warunków atmosferycznych. Kapryśna jesienna aura sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje i przeziębienie.

Przedstawie wam przepis na zupę krem z papryki w duecie z papryczkami chilli. Danie jest idealną propozycją zwłaszcza na jesienne dni, ponieważ tytułowy składnik jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia system odpornościowy, sprzyja w walce z infekcjami i skraca czas trwania przeziębień. Swój ostry charakter zawdzięcza kapsaicynie. Związek ten ma działanie antybakteryjne i przeciwbólowe.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 2 papryczki chilli
  • 100 g ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 litry wywaru warzywnego
  • 100 ml śmietanki 18%
  • sól himalajska (lub zwykła)
  • pieprz cayenne
  • przyprawa słodka papryka

Sposób przygotowania:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, łodygi i białe błonki, potem kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Czosnek obieramy i siekamy na drobno. Przez 10 minut podsmażamy pokrojone warzywa. Aby warzywa się nie przypaliły, można dolać wody po kilku minutach. Do bulionu warzywnego* wrzucamy ryż i gotujemy 10 minut. Usmażone papryki, marchewkę i czosnek wrzucamy do wywaru. Blendujemy zupę na gładki krem. Dodać śmietanę, doprawić solą, słodką papryką, pieprzem cayennne i wymieszać. Jeśli nie przepadasz za pikantnym smakiem potraw, wyeliminuj ze składników ostre papryczki, a pieprz cayenne zastąp zwykłym.

 

*Bulion warzywny – do 2 litrów wody dodaj marchew, seler, natkę pietruszki, kostkę rosołową. Gotuj 15 minut. Po tym czasie wyłów warzywa. 

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Tagi: